چگونه یک سگ نگهبان تربیت کنیم
اگر قصد دارید یک سگ نگهبان را اموزش دهید، باید بدانید که توانایی سگ های مختلف، در حفاظت از شما متفاوت است. درست است که تقریباً همه سگ ها عاشق محبت کردن و مراقبت از صاحب خود هستند؛ اما بعضی از آنها اصلاً با غریبه ها کنار نمی آیند و در مقابل، بعضی ها هم آغوش خود را برای غریبه ها باز می کنند و آنها را تهدید نمی دانند.
اما خوشبختانه روش هایی برای آموزش سگ نگهبان هست که می تواند اکثر سگ ها را به یک نگهبان زیرک و حواس جمع تبدیل کند. البته به عنوان فردی که قصد تربیت یا خرید سگ نگهبان را دارد، این نکته را هم باید بدانید که نژاد سگ و نوع سبک تربیتی شما، بر میزان توانایی قدرت سگ در نگهبانی تأثیر زیادی دارد. در همین راستا در این راهنما قصد داریم هر آنچه که برای آموزش سگ نگهبان باید بدانید را با شما در میان بگذاریم. همراه ما باشید.
هدف از تربیت سگ نگهبان چیست؟
یک سگ نگهبان برای محافظت از اموال و خانواده شما آموزش می بیند. برخلاف آنچه ممکن است فکر کنید، معمولاً چیزی که به سگ های نگهبان آموزش داده می شود، حمله کردن نیست! بلکه هدف این است که این سگ تکنیک های دفاع کردن، نگهبانی دادن و آگاه کردن صاحبان از ورود یک غریبه یا خطر بالقوه را یاد بگیرد.
لازم است اشاره کنیم که عکس العمل محافظتی سگ های نگهبان، بر دو اساس است: کلمات محرک و غرایز خودشان.
چرا باید یک سگ نگهبان داشته باشیم؟
محافظت از خانواده، خانه و وسایل شخصی، بخش مهمی از امنیت خانواده محسوب می شود. به همین خاطر داشتن یک سگ نگهبان که برای محافظت از اموال شما آموزش دیده باشد، نه تنها می تواند برای زندگی شخصی شما مفید باشد؛ بلکه اگر صاحب کسب و کاری هستید که نیاز به محافظت بیشتری دارد هم می تواند یک روش محافظتی عالی باشد.
بسیاری از صاحبان منازل و مشاغل، دوربین های امنیتی دارند تا هرگونه تخلف مجرمانه را ثبت کنند؛ اما دوربین های امنیتی به تنهایی برای جلوگیری از هر مجرمی کاملاً مؤثر نیستند! چراکه این دوربین ها فقط جرم را ثبت می کنند؛ اما نه دزد را فراری می دهند و نه کاری برای دفاع کردن می کنند.
این در حالی است که سگ های نگهبان را می توان در خانه یا فروشگاه برای مدتی تنها گذاشت و روی آنها به یک سیستم دفاعی خط مقدم حساب کرد.
طبق بررسی های انجام شده، بسیاری از افرادی که خواهان تهیه یا آموزش سگ نگهبان هستند، دچار نوعی تروما در گذشته شده اند که باعث ایجاد احساس بی دفاعی در آنها شده است.
چه این تجربه را دارید که خانه یا فروشگاه شما را قبلاً دزد زده است یا صرفاً از تنهایی احساس بدی دارید، سگهای نگهبان می توانند احساس امنیت شما را بیشتر کنند. بله؛ تربیت یک سگ به عنوان سگ نگهبان، زمان و حوصله می خواهد؛ اما نتیجه آن سگی خواهد بود که از شما و اموالتان در برابر تهدیدات مختلف محافظت می کند.
تفاوت بین سگ نگهبان و سگ مهاجم چیست؟
قبل از آموزش سگ نگهبان بهتر است تفاوت بین سگ های نگهبان و مهاجم را بشناسید.
یک سگ نگهبان،از طریق پارس کردن یا زوزه کشیدن، صاحبش را از حضور غریبه یا مزاحم آگاه می کند. بنابراین معمولاً هدف از ترتیب این سگ ها این نیست که به یک غریبه مشکوک (یا غریبه ای که رفتار تهاجمی دارد) حمله کنند.
اما سگ های مهاجم، بیشتر برای حمله کردن به فردی که مزاحم یا مجرم بالقوه است آموزش دیده می شوند. این سگ ها اغلب همراه پلیس و مجریان قانون هستند.
البته بیشتر سگ های مهاجم، تا زمانی که صاحبشان به آنها دستور ندهند، تهاجمی عمل نمی کنند. با این حال، سگ های مهاجمی که به خوبی آموزش ندیده اند، می توانند بدون هشدار حمله کنند و خطری جدی برای انسان ها و سایر حیوانات بی گناه باشند.
درنتیجه می توان گفت یک فرد معمولی که قصد حفاظت از خانواده و اموال خود را دارد، به سگ مهاجم نیازی ندارد؛ بلکه انتخاب ایدئال برای او، یک سگ نگهبان است.
ویژگی های شخصیتی یک سگ نگهبان ایدئال چیست؟
برخلاف تصور رایج، یک سگ نگهبان خوب نباید از روی ترس یا پرخاشگری واکنش کنترل نشده نشان دهد. در عوض، یک سگ نگهبان خوب، باید قلمرو و حریم صاحبش را بشناسد، در صورت مشاهده رفتار تهاجمی یا خطرناک عکس العمل نشان دهد و مهم تر از همه این که مطیع دستورات صاحبش باشد.
بیایید نگاهی دقیق تر و تفکیک شده به ویژگی های سگ نگهبان بیندازیم. حالا یا سگ حال حاضر شما این ویژگی ها را دارد (که این امر به این معنی است که او برای نگهبانی عالی است)؛ یا می توانید با آموزش درست، این ویژگی ها را به شخصیت سگ فعلی یا سگ آینده تان اضافه کنید.
اجتماعی بودن:
باز هم تأکید می کنیم که اجتماعی بودن یکی از ویژگی های مهم یک سگ نگهبان خوب است. یک سگ نگهبان که به خوبی اجتماعی شده، می تواند یک غریبه را در حضور صاحبش تشخیص دهد و در مورد او محتاط باشد؛ اما به آن غریبه حمله نکند یا بیش از حد پرخاشگر نشود.
عاشق بازی بودن:
یک سگ نگهبان ایدئال می خواهید؟ به دنبال یک توله سگ بازیگوش باشید که عاشق این است که توپ را برایتان بیاورد، با شما مسابقه طناب کشی بدهد، با اسباب بازی محبوبش بازی کند و … . سگ های نگهبان عاشق بازی هستند و این یک امتیاز بزرگ است. چراکه فرآیند آموزش سگ نگهبان برای آنها تبدیل به یک بازی سرگرم کننده می شود. به علاوه آنها نگهبانی را مثل یک شغل یا بازی می بینند که برای انجام آن مشتاق اند.
داشتن تمرکز بالا:
یک سگ نگهبان باید بتواند در شرایطی که عوامل حواس پرتی زیادی وجود دارد، تمرکزش را روی دفاع بگذارد. به همین خاطر است که سگ های نگهبان حرفه ای، تمرکز بالایی دارند. آنها همیشه هوشیار اند و در هر موقعیتی آماده پاسخگویی به صاحب خود هستند.
داشتن تمایل زیاد به راضی کردن نزدیکان:
سگ های نگهبان معمولاً بسیار مشتاق اند که نگهبانان خود را راضی کنند. آنها برای این کار انرژی و انگیزه بالاتری به نسبت سایر سگ ها دارند. اگر سگی نشانه هایی از تنبلی دارد یا به نظر می رسد شور و شوق چندانی برای راضی کردن شما ندارد، احتمالاً یا از این سگ نگهبان ایدئالی حاصل نمی شود یا مسیر آموزشی سختی را پیش رو دارید.
دارای اعتماد به نفس بالا:
یک سگ با اعتماد به نفس، در مورد یک فرد جدید یا یک منطقه جدید کنجکاو است و در برابر افراد جدید، خجالتی و ترسو نیست. ممکن است سگ شما ذاتاً این ویژگی ها را داشته باشد؛ اما اگر هم اینطور نیست، با روش های تربیتی مناسب می تواند او را اجتماعی کنید و اعتماد به نفس او را بالاتر ببرید.
ضمناً یک سگ نگهبان خوب باید به خود و اطرافیانش اطمینان داشته باشد. در غیر این صورت برای اطلاعات از دستوران و تفکیک غریبه از آشنا دچار مشکل خواهد شد.
قاطع بودن:
یک سگ نگهبان خوب قاطعیت دارد. این لزوماً به این معنی نیست که او بیش از حد پرخاشگر یا زورگوست؛ بلکه به این معناست که از رو به رو شدن با موقعیت های مختلف هراسی ندارد. همچنین به این معناست که به جای عقب نشینی، جسارت نزدیک شدن به موقعیت یا فرد جدید را دارد.
آموزش پذیر بودن:
یکی دیگر از ویژگی های سگ های ایدئال برای آموزش سگ نگهبان، این است که به راحتی آموزش پذیر باشند. به عنوان مثال “چاو چاو”ها به طور طبیعی نسبت به غریبه ها مشکوک هستند و این یک ویژگی عالی برای نگهبان بودن است؛ اما این نژاد معمولاً بسیار مستقل است و آموزش آن آسان نیست (که این ویژگی می تواند فرآیند آموزش سگ نگهبان را برای این نژاد سخت کند).
وفادار بودن:
سگ های وفادار، نگهبان های فوق العاده ای می شوند. هر چه سگ شما به شما وفادارتر باشد، احتمال اینکه بخواهد از شما دفاع کند بیشتر خواهد بود.
مراحل آموزش سگ نگهبان
حالا اگر واقعاً قصد آموزش سگ نگهبان را دارید، باید بدانید که کار را از کجا شروع کنید. در ادامه مراحل آموزش دادن یک سگ برای نگهبان بودن را باهم می بینیم.
1- ببینید که آیا سگ شما پتانسیل نگهبان بودن را دارد؟
اگر یک سگ دارید که می خواهید روش های آموزش سگ نگهبان را روی او پیاده کنید، اول باید مطمئن شوید که این سگ کلاً پتانسیل نگهبانی را دارد یا نه. اگرچه بیشتر سگ ها را می توان به عنوان سگ نگهبان آموزش داد؛ اما بعضی نژادها استعداد کمتر و بعضی استعداد بیشتری برای نگهبان بودن دارند.
به عنوان مثال، نژادهای بزرگ تر مانند دوبرمن پینچر، ژرمن شپرد و آکیتا نگهبان های فوق العاده ای می شوند. اما نژادهای کوچک تر مانند چاو چاو، پاگ و شارپی قدرت کمتری برای نگهبانی دارند. ضمناً نژادهای خاصی مانند ژرمن شپرد و دوبرمن پینچر را می توان هم به عنوان سگ نگهبان و هم به عنوان سگ مهاجم آموزش داد..
2- سگ خود را به عنوان یک توله سگ اجتماعی کنید
در مسیر آموزش سگ برای تبدیل کردن او به یک نگهبان زیرک، این که بتوانید او را اجتماعی کنید بسیار مهم است (همانطور که بالاتر هم اشاره کردیم). وقتی سگ شما به خوبی اجتماعی شود، در محیط عادی راحت خواهد بود. به علاوه او کمتر می ترسد و همیشه آرام تر است.
در مورد اجتماعی کردن سگ، لازم است به چند نکته اشاره کنیم:
1- بهترین زمان برای اجتماعی کردن سگ ها، بین سنین سه تا دوازده هفتگی آنهاست. بعد از دوازده هفتگی، توله سگ ها به طور فزاینده ای نسبت به موقعیت های جدید محتاط تر می شوند و بنابراین اجتماعی کردن آنها بسیار سخت تر می شود.
2- در طول دوره اجتماعی شدن، باید توله سگ خود را به ملاقات با افراد جدید و تعامل در محیط های جدید عادت دهید. اجتماعی کردن یک توله سگ شما می تواند کار چالش برانگیزی باشد؛ بنابراین بهتر است این فرآیند اجتماعی شدن را به بخش های کوچک تر تقسیم کنید.
3- اگر سگتان ذاتاً اجتماعی است؛ سعی کنید او را تشویق کنید. مثلاً هر بار که رفتار اجتماعی دارد به او پاداش دهید (پاداشی مثل نوازش، خوراکی، زمان بازی بیشتر و …).
4- کلاس هایی که مختص توله هاست، یک راه عالی برای اجتماعی کردن سگتان است. به خاطر داشته باشید که واکسن ها و درمان کرم زدایی سگ باید به روز باشد در طول کل برنامه آموزشی، از بیماری ها مصون بماند.
5- اگر سگ شما بالغ است و قبلاً او را آموزش داده و اجتماعی کرده اید، پس او حالا او آماده است که مراحل آموزش سگ نگهبان را روی او پیاده کنید.
3- مطمئن شوید که سگ شما می تواند از دستورات اطاعت اولیه پیروی کند
قبل از شروع آموزش سگ نگهبان، سگ شما باید بتواند از دستورات اولیه مانند “بمان”، “بنشین” و “پایین” اطاعت کند. داشتن این مهارتهای اولیه اطاعت، تضمین می کند که سگ شما می تواند تکنیک های دفاعی مانند پارس کردن هوشیار و نگهبانی ایستاده را یاد بگیرد.
آموزش این دستورات چندان کار سختی نیست و می توانید خودتان آنها را سگتان آموزش دهید. اما این گزینه را هم دارید که می توانید سگ خود را در یک کلاس آموزشی اطاعت ثبت نام کنید.
4- آموزش دهید که برای هوشیار کردن شما پارس کند
بالاتر هم اشاره کردیم که یکی از مهم ترین کارهای سگ نگهبان این است که با پارس کردن، صاحب خود را از خطر آگاه کند. بنابراین بدون شک یکی از مهم ترین مراحل آموزش سگ نگهبان هم این است که همین کار را به او یاد بدهید.
ابتدا یک کلمه محرک ایجاد کنید تا به عنوان یک فرمان عمل کند. شما می توانید از “پارس کن” به عنوان دستور استفاده کنید.
البته بعضی ها ترجیح می دهند از کلمهای غیر از «پارس» استفاده کنند تا این فرمان برای اطرافیان و دیگران چندان واضح نباشد. این هم کار درستی است. آن کلمه را به عنوان فرمان اطلاعات برای سگتان جا بیندازید.
5- فرمان را تمرین کنید
بیشتر سگ ها به طور طبیعی پارس می کنند. اما نکته کلیدی اینجاست که برای او جا بیندازید که پارس کردنش برایتان مهم است.
برای شروع، افسار سگ خود را به پایه میز آشپزخانه یا روی نرده ای در حیاط خود ببندید. بعد از او دور شده و از میدان دید او خارج شوید. سپس به محض اینکه سگ شما صدایی مانند ناله یا پارس کرد، به سمت او بدوید و او را تحسین کنید و فوراً تشویقی اش را به او بدهید.
بعد از این که سگتان با فرمان پارس کردن در یک ناحیه خاص آشنا شد، او را به مناطق مختلف دیگر حیاط و خانه خود ببرید و همین کار را تکرار کنید.
علاوه بر این وقتی دارید با او راه می روید یا در مکان عمومی هستید هم پاسخ او را به فرمان پارس کردن آزمایش کنید. اگر می خواهید پاسخ او را در حین پیاده روی آزمایش کنید، راه رفتن او را متوقف کنید و مستقیماً در چشمان او نگاه کنید. سپس، فرمان «پارس» را بدهید. اگر گیج شد یا در فرمان شما تردید کرد، آن را نگه دارید و فرمان را تکرار کنید.
یادتان باشد که “یکنواختی و تمرین” کلید اجرای این فرمان است.
در حالت ایدئال، سگ شما باید با همان اولین فرمان شما شروع به پارس کردن کند. ضمناً ممکن است سگتان پارس کردن را متوقف نکند. اگر مدام پارس کرد به او جایزه ندهید. همچنین قبل از اینکه دوباره به او فرمان بدهید، صبر کنید تا او ساکت شود.
6- یک سناریوی ساختگی بسازید
برای به چالش کشیدن درک سگ خود از فرمان “پارس کردن”، سگ خود را در خانه خود نگه دارید و از آستانه درب خانه (یا هر جای دیگر) خارج شوید. وقتی که بیرون رفتید، زنگ در را بزنید و به سگ خود فرمان «پارس کردن» بدهید.
حالا بعد از این که یک بار به دستور شما پارس کرد به او جایزه بدهید. بعد در ورودی را بکوبید و فرمان “پارس” را بدهید. اگر فرمان شما را درست اجابت کرد به او پاداش دهید.
در صورت امکان، عصرها که هوا تاریک است هم این تمرین را تکرار کنید. چراکه احتمالاً خواست شما این است که سگتان در شب هم به شما در مورد خطر هشدار دهد. بنابراین باید او را آگاه کنید که هم در شب و هم در روز، از او انتظار دارید که شما را در مورد خطرات هوشیار کند.
7- دستور “پارس” را در فواصل زمانی کوتاه تمرین کنید
پس از سه تا چهار تکرار، به سگ خود استراحت دهید و اجازه دهید حدود 45 دقیقه کار دیگری انجام دهد. پس از این وقفه، دستور “پارس” را چندین بار دیگر تمرین کنید. هدف این است که از تمرین بیش از حد اجتناب کنید تا سگ شما در طول جلسات آموزشی خود خسته یا ناامید نشود.
8- از دیگران بخواهید که پارس سگ شما را آزمایش کند
هنگامی که سگتان فرمان “پارس” را یاد گرفت، امتحان کنید که آیا واقعاً در موقعیت حساس پارس می کند یا نه؟ برای این کار از فرد دیگری که بخواهید بیرون برود و زنگ را بزند. داخل بمانید و فرمان پارس را به سگ خود بدهید. با هر بار پارس کردن، به او پاداش بدهید. این کار غریزه محافظتی او را برای پارس کردن به افراد یا چیزهای ناآشنا تقویت می کند.
به تمرین فرمان «پارس کردن» با یکی از اعضای خانواده ادامه دهید و هر بار که سگتان با صدای زنگ یا در زدن در خانه پارس می کند، به او پاداش دهید. درنهایت او با هر بار زنگ زدن، پارس خواهد کرد. البته اگر تمرین ها را درست انجام دهید، سگتان یاد می گیرد که به جای این که فقط با شنیدن صدای زنگ در پارس کند، مطیع دستور شما باشد و با فرمان شما پارس کند (یا پارس کردن را متوقف کند).
9- به سگ خود فرمان “آرام” را آموزش دهید
حالا که سگ شما نحوه پارس کردن را یاد گرفته است، مورد بعدی این است که به او دستور دهید پارس کردن را متوقف کند. در واقع، آموزش فرمان “پارس کردن” به سگ، اولین گام عملی برای آموزش فرمان “سکوت” به او محسوب میشود. اینکه بتوانید به سگ خود دستور دهید پارس کند و پارس کردن را متوقف کند، به او کمک می کند که سگ نگهبان خوبی باشد.
مانند قبل، هنگامی که به فرمان ” پارس” شما پاسخ مناسبی داد، به او پاداش دهید.
برای آموزش دستور “آرام”، زنگ خانه را بزنید. وقتی که سگتان در پاسخ به صدای زنگ شروع به پارس کرد، یک خوراکی خوشمزه جلوی بینی او بگیرید. به محض اینکه سگ شما برای استشمام آن پارس نکرد، بگویید «متشکرم» یا «ساکت». سپس بعد از این تأیید شفاهی، جایزه اش را به او بدهید تا او را در عمل هم تشویق کرده باشید.
دقت کنید که وقتی دستور شفاهی خود را می دهید، فریاد نکشید و از صدای بلند استفاده نکنید. صدای بلند شما ممکن است به سگ احساس نگرانی بدهد و حتی او را تشویق کند که بیشتر پارس کند.
همینطور از «خفه شو» یا «نه» به عنوان دستورات شفاهی برای ساکت شدن سگ خود استفاده نکنید! چراکه ممکن است مفهوم منفی داشته باشند.
10- دستور «آرام» را جایگزین دستور «پارس» کنید
جایگزینی بین این دو فرمان به شما این امکان را می دهد که کنترل بهتری بر پارس سگ خود داشته باشید. این کار می تواند نتیجه بسیار بهتری را برای آموزش سگ نگهبان به ارمغان بیاورد.
برای این کار تعداد دفعات بیشتری به او فرمان “پارس کردن” و “آرام” را بدهید. سگ شما احتمالاً این را به عنوان یک بازی می بیند که این امر می تواند فرآیند آموزش را برای هر دوی شما لذت بخش تر کند.
11- سگ خود را تشویق کنید که وقتی غریبه ای می آید پارس کند
سگ خود را تشویق کنید که اگر زنگ در به صدا درآمد، پارس کند؛ حتی اگر می دانید چه کسی دم در است. او احتمالاً نمی داند چه کسی پشت در است؛ بنابراین با این کار غریزه محافظتی او را تقویت می کنید که پارس کند و شما را از چیزی که برای او ناآشناست آگاه کند.
وقتی به در رسیدید، فرمان «سکوت» را به او بدهید و وقتی پارس نکرد فوراً به او پاداش بدهید.
ضمناً هنگامی که او را برای پیاده روی به بیرون می برید، اگر با غریبه ای دوستانه یا بی طرف برخورد کردید، او را تشویق نکنید که پارس کند.
12- دستور “آرام” را به طور مکرر تمرین کنید
مانند تمام فعالیت های آموزشی، در آموزش سگ نگهبان هم “تکرار” بسیار مهم است. با تکرار و تمرین بالاخره می توانید پاسخ دادن به دستور خود را برای سگ به یک عادت تبدیل کنید. پس این دستور را در فواصل زمانی کوتاه تمرین کنید و هر بار که آن را به درستی انجام داد به او جایزه بدهید.
جمع بندی مراحل آموزش سگ نگهبان
به عنوان یک جمع بندی کامل، مراحل آموزش سگ نگهبان را دوباره باهم مرور می کنیم. همانطور که بالاتر هم دیدید، این مراحل از مهارت های آموزشی اولیه شروع می شوند و به پیشرفت مهارت های حفاظتی می رسند.
نکته: اگر به اطلاعات دقیق تر در این مورد علاقه دارید، توصیه می کنیم آموزش SpiritDog را بررسی کنید. این یک منبع عالی برای انواع دوره های آموزش آنلاین سگ است که یک کتابخانه ویدیویی آموزش سگ رایگان نیز دارد.
مرحله 1: آموزش اطاعت اولیه
همه سگ ها باید مهارت های اطاعت اولیه را داشته باشند. مهارت هایی مانند نشستن، ماندن، رها کردن و پارس کردن به فرمان همه مهارت های اولیه اطاعت هستند که سگ شما باید قبل از آموزش به عنوان سگ نگهبان و به طور کلی بداند.
مرحله 2: کنترل رفتار
پس از اینکه سگ شما مهارت های اولیه اطاعت را فراگرفت، باید آموزش کنترل را شروع کنید. سگ ها باید خود را در اطراف غریبه ها کنترل کنند. سگ ها باید بنشینند، بمانند و در کنار افراد غریبه به دستورات عمل کنند.
مرحله 3: آموزش در خارج از قلمرو
آموزش در خارج از قلمرو بسیار مهم است. پس از هر جلسه آموزش اطاعت، باید محیط و فضای خود را تغییر دهید تا او فرمان های شما را در محیطی جدید اجرا کند.
مرحله 4: آزمایش کردن سگ
از شخصی که سگتان او را نمی شناسد، بخواهید که او را آزمایش کند. سعی کنید وقتی غریبه نزدیک سگتان می شود، او در محدوده خانه تنها باشد. غریبه باید در بزند و سر و صدا کند و به هر جایی که سگ شما قرار دارد نزدیک شود.
اگر سگ درست آموزش داده باشد، سگ پارس می کند و حضور آنها را اعلام می کند. در این صورت غریبه باید بترسد و فرار کند تا به سگ شما علامت دهد که پارس او نتیجه داده و کارش را درست انجام داده است.
در نهایت از فردی که سگ را آزمایش کرده بخواهید نتیجه آزمایش را به شما بگوید.
مرحله 5: تمرین روزانه
به آزمایش آموزش سگ نگهبان خود ادامه دهید. هنگامی که سگ به طور مناسب در هنگام تهدیدات نزدیک پارس می کند، با رفتار خاصی به آنها پاداش دهید یا رفتار سگ خود را تحسین کنید.
مرحله 6: افزایش عوامل حواس پرتی
بگذارید غریبه های بیشتری برای سگ مزاحمت ایجاد کنند. ایجاد سر و صدا، رشوه دادن به سگ با خوراکی و پرت کردن حواس، کارهایی است که معمولاً غریبه ها برای آرام کردن سگ استفاده می کنند.
بنابراین باید خودتان از قبل این روش ها را روی او آزمایش کنید تا مطمئن شوید که بعداً یک مزاحم واقعی، نمی تواند با این روش ها او را فریب بدهد.
مرحله 7: اعتماد کردن به سگ و تمرین و تکرار
هنگامی که سگتان تمام آزمایش هایش را با موفقیت پشت سر گذاشت، به توانایی او برای نگهبانی دادن اطمینان داشته باشید. ضمناً یادتان باشد که رفتار او را همواره رصد کنید تا ببینید آیا مواردی از آموزش وجود دارند که نیاز به اصلاح داشته باشند یا خیر.
چه نوع سگ هایی برای نگهبان بودن بهترین هستند؟
از لحاظ فنی فرآیند آموزش سگ نگهبان را روی هر سگی می توان اجرا کرد و نتیجه گرفت.
اما همانطور که ابتدای مقاله نیز اشاره کردیم، بعضی نژادها، نگهبان های بهتری خواهند بود. کدام نژادها؟ نژادهایی که بزرگ تر هستند. چراکه به دلیل داشتن عضله و جثه بزرگ، باعث ارعاب بیشتری می شوند.
برخی از رایج ترین نژادهای سگ نگهبان عبارت اند از:
- مالینویز بلژیکی (Belgian Malinois)
- ژرمن شپرد (German Shepherd)
- روتوایلر (Rottweiler)
- پولی (Puli)
- داچ شپرد (Dutch shepherd)
- کین کورسو (Cane Corso)
- آکیتا (Akita)
- بولماستیف (Bullmastiff)
- دوبرمن پینچر (Doberman Pinscher)
- جاینت اشناوزر (Giant Schnauzer)
- امریکن استافوردشایر تریر (American Staffordshire Terrier)
- رودژین ریجبک (Rhodesian Ridgeback)
اما باز هم یادآوری می کنیم که هر سگی که دارای چند ویژگی شخصیتی کلیدی باشد، می تواند نگهبان خوبی باشد (حتی اگر از نژادهای بالا نباشد). این ویژگی های شخصیتی عبارت اند از:
- وفاداری
- هوشیاری
- اطاعت
- شجاعت
فراموش نکنید که سگ هایی که به شدت قلمروی خاص خود را دارند و تهاجمی و عصبی هستند، سگ های نگهبان خوبی نیستند! چراکه آنها کار خود را بیش از حد جدی می گیرند و شاید نتوانند مزاحمان را افراد عادی تشخیص دهند. این در حالی است که سگ های نگهبان، وقتی که خطری وجود ندارد آرام و مطیع هستند.
اگر از این سگ های مهاجم به عنوان نگهبان استفاده شود، خطر حمله خشونت آمیز به شخصی که تهدیدی نیست وجود خواهد داشت.
در آخر
آموزش سگ نگهبان مستلزم همراهی و دوستی بین شما و حیوان خانگی تان است. انجام مراحل ذکر شده در این مقاله به شما کمک می کند که بتوانید سگ خود را به درستی آموزش دهید. یادتان باشد که یک سگ آرام، وفادار و مطیع بهترین حالت برای محافظت از خانه یا اموال شماست. انتخاب نژاد سگ مناسب نیز برای تربیت یک سگ نگهبان ایدئال مهم است. بنابراین قبل از تصمیم گیری نهایی، در مورد نژاد سگ خودتان یا سگی که می خواهید او را به خانه بیاورید، تحقیق کنید.
سؤال های متداول
آیا یک سگ نگهبان می تواند همراه خوبی برای خانواده باشد؟
بله؛ هدف از آموزش سگ نگهبان، پرورش سگی نیست که همیشه عصبی و تهاجمی است. در مقابل، سگ های نگهبان در حالت عادی بسیار آرام هستند و رفتار کاملاً دوستانه ای با نزدیکان خود دارند. اما این سگ ها یاد می گیرند که اگر نشانه هایی از خطر را دیدند، سریعاً شما را آگاه کنند و خودشان هم برای دفاع کردن هوشیار باشند.
در واقع اکثر سگ های نگهبان، برخلاف شهرتشان به بزرگ بودن و شرور بودن، حیوانات خانگی بسیار خوبی برای خانواده هستند. اما همه چیز به نحوه آموزش آنها بستگی دارد. اگر درست آموزش بینند، می توانند به محافظانی وفادار و دوست داشتنی تبدیل شوند.
مراحل آموزش سگ نگهبان چیست؟
- آموزش اطاعت اولیه
- کنترل رفتار
- آموزش در خارج از قلمرو
- آزمایش کردن سگ
- تمرین روزانه
- افزایش عوامل حواس پرتی
- اعتماد کردن به سگ و تمرین و تکرار
از کجا بدانم سگم برای نگهبانی مناسب است؟
یک سگ نگهبان خوب، دستورات شما را اطاعت می کند و با خانواده به خوبی کنار می آید. عاشق بازی کردن است. با افراد غریبه اجتماعی برخورد می کند. اعتماد به نفس دارد و از رو به رو شدن با شرایط یا افراد جدید نمی هراسد. در شرایط عادی آرام است؛ اما با مشاهده نشانه های مشکوک، عکس العمل نشان می دهد. کنجکاو است و از آموزش دیدن و کشف چیزهای جدید لذت می برد.
در حال حاضر قوی ترین نژاد سگ نگهبان چیست؟
تا به امروز “ماستیف تبتی” بهترین سگ نگهبان شناخته می شود. این سگ غول پیکر و قدرتمند، می تواند اصول نگهبانی را به بهترین شکل به اجرا بگذارد. البته نژادهای قدرتمند دیگری هم هستند که گزینه های ایدئالی برای نگهبانی محسوب می شوند؛ مانند:
- روتوایلر
- مالینویز بلژیکی
- ژرمن شپرد
- رودژین ریج بک
- دوبرمن پینچر
- و تقریباً همه نژادهای قدرتمند و تنومند
اگر می خواید بهترین سگ های گارد را بشناسید به مقاله بهترین سگ های نگهبان مراجعه کنید.
به عنوان اولین آموزش سگ نگهبان، کدام نژاد بهتر است؟
اگر اولین بار است که می خواهید یک سگ نگهبان داشته باشید و او را آموزش دهید، بهتر است به سراغ نژاد “ژرمن شپرد” بروید. چرا؟ چون این سگ ها خلق و خوی خوبی دارند و دارای هوش بسیار بالایی در یادگیری هستند. اما به یاد داشته باشید که ذات این سگ ها محافظتی است؛ بنابراین باید دائماً مراقب آنها باشید.